Met een design sprint comprimeren wij projecten, die anders vaak maanden in beslag nemen, tot slechts 1 week.
Wij hebben in het verleden vaak meegemaakt dat vooral Umbraco ontwikkeltrajecten, maar ook de strategische trajecten traag zijn. De oorzaak van deze traagheid ligt vaak in het niet maken van keuzes en beslissingen en doordat niet alle mensen direct worden gebrieft. Én omdat reclamebureau's enorm veel overhead creëren door het gebrek aan focus op 1 opdrachtgever.
Wat is nou precies een design sprint?
Hoewel de naam anders doet vermoeden, gebruiken we een Design Sprint niet voor 'design'. Het is in de eerste plaats een werkwijze voor teams om snel en effectief een vraagstuk te onderzoeken en antwoorden te krijgen. Een design sprint is in één week, één gezamenlijke doelstelling behalen. Hierbij gebruiken we ons team én zoveel mogelijk input uit jouw organisatie. Bedrijven zoals Google en Facebook maken er veelvuldig gebruik van, maar ook steeds vaker zie je dat het MKB de werkmethodiek weet te waarderen. De methodiek is oorspronkelijk ontwikkeld door Google Ventures om startups te helpen om snel succesvolle producten te lanceren.
De waarde van een design sprint?
Wat is nou de waarde van een Design Sprint en waarom zetten wij deze methodiek in? In deze blog leg ik je dit graag uit. Daarmee hoop ik dat ook jij de waarde van deze methodiek gaat inzien.
- Snelheid: een design sprint is kort maar krachtig. Voor iedere actie binnen de sprint is beperkt tijd beschikbaar. Dit zorgt ervoor dat we snel vooruitgang boeken en dat we niet stil staan bij slurpende overleggen.
- Deadline: het faciliteren van focus en daadkracht maakt dat we gegarandeerd besluiten nemen, waardoor het project altijd eindigt met een positieve uitkomst.
- Mensgericht: tijdens een design sprint verbinden we mensen aan elkaar die niet dagelijks bij elkaar zitten en je ook niet direct bij elkaar verwacht. Management of marketing koppelen we aan strategen en ontwikkelaars. Ze zitten met onverdeelde aandacht in één ruimte bij elkaar en werken samen aan één gezamenlijke uitkomst.
- Fun: mensen bij elkaar met dezelfde mindset om oplossingsgericht te werken brengt vreugde en werkplezier. Een design sprint is altijd leuk, met veel breaks en energizers.
- Testen: een essentieel onderdeel van de design sprint is het testen van de uitkomsten. We testen prototypes in de doelgroep en we ontvangen direct feedback.
Wanneer zet je een design spint in?
Wij geloven zo in deze methodiek, dat we onze processen hierop hebben ingericht. Maar wanneer zet jij nu deze design sprint in? Ons antwoord is relatief simpel: je wilt snel een breed gedragen en hoogwaardig resultaat tegen minimale kosten. Met de design sprints los je in 1 week een probleem op en je werkt naar een prototype die je direct test in jouw doelgroep. Wij gaan nog een stapje verder! Door niet alleen een prototype te ontwerpen, maar door een webshop, website of strategie op te leveren.
Bij Dutchbreeze zetten we Design Sprints in voor eigenlijk al onze producten en diensten:
- We ontwikkelen een (nieuwe) merkidentiteit.
- Het ontwikkelen van een Umbraco website of Umbraco webshop.
- We ontwikkelen een bepaalde functionaliteit binnen een webshop of website zoals bijvoorbeeld een productkiezer.
Wat is de uitkomst van een design sprint?
- We lossen een probleem op in 1 week en besparen daarmee mogelijk maanden.
- We verbeteren de mindset van jouw team door ze mee te nemen in een aantal dagen vol werkplezier.
- We werken mensgericht door te ontwikkelen, te testen en te leren.
- We slaan vaak onbelangrijke dingen over, daardoor je snel tot de kern van het vraagstuk komt.
Wat heb je nodig voor een design sprint?
- Een duidelijke vraagstelling. Als we deze niet duidelijk hebben, zorgen we dat we deze vooraf scherp hebben.
- Een team met 2-5 mensen met de meeste kennis van het vraagstuk, die je in ieder geval 1 dag beschikbaar hebt om een bijdrage te leveren.
- Een vergaderruimte.
Hoe ziet de design sprint eruit?
De Design Sprint zoals Google deze heeft ontwikkeld, is oorspronkelijk een proces van vijf dagen. Wij hebben deze methodiek eigen gemaakt en het verkleind naar 3 dagen, met een grondige voorbereiding voor die 3 dagen. Tijdens een Design Sprint werken we volgens een vast programma. Alle activiteiten zijn erop gericht om focus en snelheid te creëren, politiek te verminderen en samenwerking tussen verschillende expertises te vergroten. De nadruk ligt op het krijgen van antwoorden en uitkomsten.
In een voorbereidende gesprekken definiëren we samen jouw specifieke vraagstuk. Er staat ook vaak een specifieke oplossing tegenover, je komt immers niet voor een warm broodje bij ons maar voor een website, merkstrategie of visuele identiteit. De 3 dagen zien er als volgt uit:
Dag 1: Begrip, oplossingen en keuzes maken
We bedenken mogelijke oplossingen leggen deze vast. We kiezen de oplossing die we gaan doorontwikkelen. als er al keuzes halverwege de dag zijn gemaakt, gaat onze ontwikkelaars ook direct aan de slag.
Dag 2: Ontwikkelen
We gaan ontwikkelen richten een MVP (Minimal Viable Product). Alle functionaliteiten die jouw doelgroep minimaal nodig heeft om een positief gevoel over te houden aan de ervaring met jouw merk. Bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van een Umbraco website, ontwikkelen we een geheel werkende website, maar zonder franjes. Deze franjes ontwikkelen aan de hand van data die later binnenkomt.
Dag 3: Testen, valideren en optimaliseren
Met het testen en optimaliseren krijgen we het inzicht dat je in een traditioneel proces pas na lange tijd (en grote investeringen) zou hebben gehad. En dat is precies waarom wij fan zijn van de Design Sprint. Door de hoge efficiëntie is het een snelle en voordelige manier om ideeën en concepten te laten ontstaan en om bedachte toepassingen te valideren vóórdat jij investeert in de verdere ontwikkeling.
Wij zijn een groot fan van deze korte, gestructureerde en krachtige werkwijze. Of je nu een website, webshop een nieuwe strategie of visuele identiteit wilt ontwikkelen? Met onze werkwijze ben jij binnen 1 week verzekerd van resultaat.
Meer weten over onze design sprint?
Wil jij meer weten of onze werkwijze past bij jouw vraagstuk? Neem contact met mij op, ik informeer je graag.