Wij ontwikkelen Umbraco websites, wij houden ons bezig met merkstrategie en we helpen met jouw produktmarketing. Maar waar is nu de gemene deler in deze vakgebieden? Dat is jou helpen met jouw online succes. En dit succes meten wij met en optimaliseren wij aan de hand van een funnel. Het inzetten van een funnel dwingt je niet alleen na te denken over techniek, maar over je gehele merkstrategie en produktmarketing.

We geven je in deze blog een inkijkje in de wereld van de AAARRR funnel. Heb je na het lezen van deze blog vragen? Dat begrijpen we goed want we kunnen veel schrijven over deze funnel. Neem gerust contact met mij op, ik ga graag de uitdaging met jou aan.

De vorige blog schreven we wat een funnel is. Dit keer deel 2 in de serie "De weg naar online succes": hoe zet je jouw funnel op?

Hoe zet ik een funnel op?

Door niet direct te moeilijk te denken en snel een eerste stap te maken. De eerste 2 fasen (awareness en acquisition) zijn vaak vrij eenvoudig. Geef in de eerste fase antwoord op de vraag: Hoeveel mensen bereik ik met mijn communicatie? En in de tweede fase geef je antwoord op de vraag: hoeveel mensen bezoeken mijn website? Bereik je bijvoorbeeld 10.000 mensen met jouw communicatie en bezoeken 1000 mensen jouw website? Dan heb je hier een conversie van 10%, netjes!

Geef in de volgende fasen antwoord op de volgende vragen:

 • Activatie: hoeveel mensen nemen de eerste belangrijke stap? Hierbij stel je eerst de KPI vast wat deze belangrijke vraag stap is die jouw publiek moet nemen. Opgave voor een nieuwsbrief? Een whitepaper downloaden? Of een gadget ontvangen? Dit kunnen allemaal eerste belangrijke stappen zijn.
 • Retention: hoeveel mensen komen terug? 
 • Revenue: hoeveel mensen betalen voor mijn product of nemen daadwerkelijk contact met mij op? 
 • Retention: hoeveel mensen verwijzen anderen naar jouw product? Hoeveel worden de ervaringen met jouw product of diensten gedeeld? Dit is een belangrijke vraag, want hier zit vaak ontzettend veel verloren omzet én omzet waar je vrij weinig effort voor hoeft te nemen.

Ook dit zijn niet de moeilijkste vragen, maar het antwoord is vaak verspreid in jouw organisatie. Start met het verzamelen van deze data, het correcte antwoord krijg je niet meteen. Maar je creëert wel een startpunt, die je in een later stadium kunt optimaliseren of verrijken met andere getallen.

Stel vanuit hier voor iedereen begrijpelijke KPI’s op en zet ze in de juiste fase. KPI’s op jouw website of webshop zijn bijvoorbeeld:

 • Aantal unieke bezoekers
 • Conversie 
 • Nieuwe bezoekers 
 • Terugkerende bezoekers 
 • Verkeersbronnen 
 • Inbound links 
 • Bounce rate 

Hoe krijg ik inzicht in mijn AAARRR funnel?

Het antwoord op deze vraag is vrij eenvoudig: namelijk door middel van data. Je kunt als ondernemer of marketeer niet meer vertrouwen op jouw onderbuikgevoel. Alles kun je onderzoeken en analyseren. Door middel van webanalytics (bijvoorbeeld Google Analytics) en dashboards kun je alleen de data inzichtelijk maken die voor jou relevant is.

Het is cruciaal om te ontdekken waar je gaat optimaliseren, verbeteren of vervangen. Bereik je in de eerste fase al wel voldoende relevant publiek? Zo ja, converteren deze helemaal niet? Of is jouw eerste stap jouw website of webshop optimaliseren omdat je veel bezoekers krijgt maar geen conversie! Het bepalen van jouw optimalisaties kun je alleen doen door de beschikbare data op te halen én inzichtelijk te maken.

Hoe gebruik ik een funnel?

Er zijn verschillende manieren om de funnel in te zetten, maar ons advies zou zijn om te starten met 1 van deze 2 manieren: bottom-up of top-down. 

Bottom-up benadering

Bij deze benadering kijken we eerst onder de streep: wat willen we aan het einde van de campagne aan geld verdiend hebben? Je kunt bijvoorbeeld stellen dat je twee ton extra omzet wilt realiseren. Vervolgens ga je je bedenken wat je daarvoor nodig hebt. Hoeveel nieuwe klanten heb je nodig om dat te realiseren? Hoeveel leads heb je nodig voor dit aantal klanten en hoeveel bezoekers heb je nodig om dat aantal leads te behalen? 

Top-down benadering 

De top-down benadering werkt omgekeerd. Hierbij kijk je naar de markt en bepaalt wat er aan nieuwe business te halen valt. Je zoekt intern naar verbeterpunten om meer klanten aan te trekken en deze beter te laten converteren. Je wilt Sales betere leads geven, bijvoorbeeld door het invoeren van content marketing.

Ben jij online vertegenwoordigd door een website of webshop? Of een online platform? Maar heb je het gevoel dat het beter kan of dat er niks gebeurt? Dan is de kans erg groot dat je jouw funnel moet optimaliseren, of zelfs opnieuw moet opzetten. Wellicht meet je wel de verkeerde KPI’s? Het optimalisatieproces start met het een funnel opzetten door de beschikbare data op te halen.

Heb je hulp nodig bij het opzetten van jouw funnel?

Stuur ons een bericht en wij gaan graag de uitdaging aan met een funnel én strategie, specifiek voor jouw businessmodel. Voor het MKB hebben wij een specifieke concrete oplossing: een Umbraco lease-website. Wij ontwikkelen een website en gaan direct aan de slag met het inrichten van jouw funnel. In maandelijkse gesprekken zorgen we samen voor de optimalisaties per fase en geven we jou handvatten voor optimalisaties. 

Onze advies: start met een eenvoudige funnel opzetten, ook al lijkt het nog niet op een funnel. Alleen met het opzetten van een funnel, dwing je jezelf om na te denken over jouw bezoekers, (product)marketing, communicatie en algehele strategie.