De weg naar online succes deel 1: wat is een funnel?

Wij ontwikkelen Umbraco websites, wij houden ons bezig met merkstrategie en we helpen je met je produktmarketing. Maar waar is nu de gemene deler in deze vakgebieden? Dat is jou helpen met je online prestaties. En deze prestaties verbeteren wij aan de hand van een funnel. Het inzetten van een funnel dwingt je niet alleen na te denken over hoe je je publiek bereikt, maar over je gehele merkstrategie en produktmarketing.

We geven je in deze blog een inkijkje in de AAARRR funnel. We kunnen veel schrijven over deze funnel, daarom knippen we de blog in drie delen:

Deel 1, Wat is een funnel?
Deel 2, Hoe zet je een funnel op?
Deel 3, Hoe optimaliseer je de onderdelen in een funnel?

Deel 1 in de serie "De weg naar online succes": wat is een funnel?

Wist je dat slechts 2% van de aankopen worden gedaan bij een eerste contactmoment? Dit percentage is zelfs nog maar 10% bij het vierde contactmoment. Gemiddeld zijn er tussen de 5 en 8 contactmomenten nodig voordat een klant tot een aankoop overgaat. Deze momenten vormen samen de customer journey en deze is voor iedere klant anders. Daarom is het erg belangrijk dat je met jouw communicatie hier goed op inspeelt, zodat potentiële klanten op het juiste moment de juiste informatie krijgen. Dit proces richting een aankoop noemen we een funnel.

Wat is een funnel?

Een funnel is een denkbeeldige trechter maar ook handige tool die je gebruikt in jouw marketing, communicatie en sales om jouw effort en conversie meetbaar te maken. Met deze trechter zie je snel waar jouw bottlenecks zitten, en waar je dus kunt optimaliseren. Bezoekers, prospects, leads en klanten doorlopen de trechter gefaseerd. In deze serie blogs leg ik de AAARRR funnel uit, een model die wij breed inzetten.

Dutchbreeze AAARRR funnel

Wat is de AAARRR-funnel?

De AAARRR funnel is een funnel die bestaat uit 6 verschillende fasen, namelijk Awareness, Acquisition, Activation, Retention, Revenue en Referral. De eerste letters staan voor AAARRR. Per fase meet je periodiek het resultaat aan de hand van vooraf gespecificeerde KPI's (key performance indicators). Bijvoorbeeld het aantal bezoekers (KPI) in januari (periode) op jouw website in de fase Acquisition. Per fase bepaal je ook jouw marketing, communicatie of sales activiteiten. 

Deze AAARRR funnel kun je inzetten alleen op jouw website als je een online businessmodel hebt, maar ook organisatie breed (waar wij groot voorstander van zijn). In beide gevallen - als je het goed inzet - creëer je een heel erg mooi raakvlak binnen de afdelingen communicatie, marketing en sales. In onze voorbeelden beperken we ons tot een online model, die uitstapjes maakt naar offline methodieken.

Per fase zijn een aantal vragen belangrijk:

  • Awareness: hoeveel mensen bereik je?
  • Aqcuisition: hoeveel mensen bezoeken jouw website?
  • Activation: hoeveel mensen nemen de eerste belangrijke stap?
  • Retention: hoeveel mensen komen terug?
  • Revenue: hoeveel mensen betalen voor mijn product of nemen daadwerkelijk contact met mij op?
  • Referral: hoeveel mensen verwijzen anderen naar jouw product?

Hoe belangrijk is de inzet van een funnel?

Het inzetten van een tool zoals deze is cruciaal als je jouw website of webshop serieus wilt inzetten in jouw businessmodel. Immers, de ontwikkeling en het onderhoud van een website of webshop zijn investeringen en jij wilt weten of deze investeringen, jouw communicatiemiddelen of jouw marketing rendabel zijn. Of je nu cursussen verkoopt, producten verkoopt in je webshop of een dienst via je website aanbiedt, in alle gevallen wil je weten welke inspanningen en acties de beste resultaten opleveren.

Heb je hulp nodig bij het opzetten van jouw funnel?

Ben jij online vertegenwoordigd door een website of webshop? Of een online platform? Maar heb je het gevoel dat het beter kan of dat er niks gebeurt? Dan is de kans erg groot dat je jouw funnel moet optimaliseren, of zelfs opnieuw moet opzetten. Wellicht meet je wel de verkeerde KPI’s? Het optimalisatieproces start met het een funnel opzetten.

Stuur ons een bericht. Wij gaan graag de uitdaging aan met een strategie, specifiek voor jouw businessmodel. Voor het MKB hebben wij een specifieke concrete oplossing: een Umbraco lease-website. In deze leasevorm ontwikkelen wij een website en gaan direct aan de slag met het inrichten van jouw funnel. In maandelijkse gesprekken zorgen we samen voor de optimalisaties per fase en geven we jou iedere maand handvatten voor optimalisaties. 

Onze advies: start met een eenvoudige trechter opzetten, ook al lijkt het nog niet op een funnel. Alleen met het opzetten van een funnel, dwing je jezelf al om na te denken over jouw bezoekers, (product)marketing, communicatie en algehele strategie.

een man met een snor

Wil je meer weten over het rendement van jouw website?

Ik leg je graag in persoonlijk gesprek hoe wij jou helpen met een lease-website en jouw online rendement.

Onze verhalen

In onze blogs laten we zien waar we dagelijks mee bezig zijn. We geven onze visie op ons werk, op vernieuwingen en op verandering.

Bekijk onze verhalen
}