Als je met ons een gratis quickscan of een strategisch pad aangaat, starten we vaak met het bouwen van een eendje van Lego. We krijgen vaak rare gezichten als we hiermee starten. We zien mensen denken: wat is hiervan nu de meerwaarde? Waarom een eendje? Alleen maar voor de fun of schuilt hier meer achter? Is het niet kinderachtig?

Lego als methode om problemen op te lossen

Het Lego eendje is de meest eenvoudige manier om een aantal zaken te verduidelijken. Het Lego eendje is een onderdeel van het Lego Serious Play programma. Lego heeft in de jaren 90 een methode ontwikkeld om over complexe problemen op een speelse manier na te denken. Deze methode heeft Lego in 2010 onthuld onder de naam Lego Serious Play. Hiermee maakte Lego goed gebruik van de trend 'Gamification': gebruik maken van speelse componenten in een serieuze omgeving.
De Lego Serious Play methodiek bouwt op het teamdenken, gelijke communicatie en hand-hoofd denken. Het stelt een team in staat om actuele situaties, ambities en doelstellingen te verduidelijken, te begrijpen, te implementeren en vooral om een breed draagvlak te krijgen.

Terug naar het eendje

Het eendje nu weer. Een eendje bouwen binnen 60 seconden geeft gezonde druk. Een enorme stimulans van het hoofd-hand denken. Zoals we zien in bijna iedere sessie, is er bijna geen eendje hetzelfde. Maar waarom nou de eendjes dan? Je kunt ervan vinden wat je wil, creatief, of zelf kinderachtig of speels. Maar de 6 eenvoudige Lego-blokjes geven ons een paar dingen mee:
  • Iedereen is creatief en de kracht ligt in diversiteit.
  • We halen mensen uit een comfort-zone.
  • Het is een leuke maar nuttige afleiding. Je hand-hoofd denken wordt geactiveerd.
  • Er is geen goede of verkeerde eendenbouwer. Het eendje is van jou en je bent er trots op.
  • En zoals Plato een paar jaar geleden al schreef: 'Je kunt meer over een persoon ontdekken in een uur spelen dan in een jaar vol gesprekken'
De belangrijkste metafoor is waarschijnlijk wel de volgende: om tegenwoordig een vraagstuk op te lossen wanneer iedereen dezelfde middelen heeft, zijn er meerdere oplossingen. Niet 1 is er goed of fout. We hebben juist alle ideeën, zo veel mogelijk creatieve invalshoeken en een gecombineerde denkwijze nodig om succesvol te zijn. Grote veranderingen beginnen klein, en starten altijd met mensen bij elkaar.
Wij zetten Lego Serious Play in als brainstorm methode. Het helpt ons met het adresseren van de juiste problematiek en het helpt jouw team om op een speelse manier heel erg snel te begrijpen waar de oplossingen liggen.

Eendje bouwen?

Heb je nog geen eendje gebouwd? Wil je de mogelijkheden van Lego Serious Play ontdekken? De Lego Serious Play methodiek kan een essentieel onderdeel zijn tijdens onze strategische programma's. Tijdens een gratis quickscan ontvang je van ons een eendje.