What the Duck?

Als je met ons een strategisch traject aangaat, starten we vaak met het bouwen van een eendje van Lego. Vragende en verontwaardigde blikken volgen. Wat is hiervan nu de meerwaarde? Waarom een eendje? Alleen maar om het ijs te breken? Een commercieel grapje? Is het niet kinderachtig?

Lego als methode om problemen op te lossen

Om dan maar meteen antwoord te geven op deze vragen: het Lego eendje is een eenvoudige manier om onze visie en werkwijze te verduidelijken.

Lego heeft in de jaren 90 een methodiek ontwikkeld om over complexe problemen op een speelse manier na te denken. Deze methodiek werd intern bij Lego veel gebruikt en ze besloten dit programma in 2010 ook extern uit te rollen onder de naam Lego Serious Play. Het Lego eendje is een onderdeel van dit Lego Serious Play programma. Hiermee maakte Lego goed gebruik van de trend 'Gamification': gebruik maken van speelse componenten in een serieuze omgeving.

De Lego Serious Play methodiek bouwt op 3 essentiële pijlers:

  • teamdenken,
  • gelijke communicatie en
  • hand-hoofd denken.

Het stelt een team in staat om actuele situaties, ambities en doelstellingen te verduidelijken, te begrijpen en te implementeren. Maar ook om een breed draagvlak te krijgen voor het specifieke vraagstuk wat op dat moment speelt.

Terug naar het eendje

Het eendje nu weer. Een eendje bouwen binnen 60 seconden geeft gezonde druk en een enorme stimulans van het hoofd-hand denken. Zoals we zien in bijna iedere sessie, is er bijna geen eendje hetzelfde.

Maar waarom nou de eendjes dan? Je kunt ervan vinden wat je wil: creatief, kinderachtig of speels. Maar de 6 eenvoudige Lego-blokjes waar het eendje uit bestaat, geven ons een paar dingen mee:

  • Iedereen is creatief op zijn of haar manier.
  • De kracht van teamdenken ligt in diversiteit.
  • We halen je even uit een comfort-zone, je moet je bouw ervaring delen.
  • Het is een leuke maar nuttige afleiding.
  • Je hand-hoofd denken wordt geactiveerd.
  • Er bestaat geen goed of verkeerd eendje. Het eendje is van jou en je bent er trots op.
  • En zoals Plato een paar jaar geleden al schreef: 'Je kunt meer over een persoon ontdekken in een uur spelen dan in een jaar vol gesprekken'

De belangrijkste metafoor is waarschijnlijk wel de volgende: om een vraagstuk op te lossen wanneer iedereen dezelfde middelen heeft, zijn er toch meerdere oplossingen. Niet 1 is er goed of fout. We hebben juist alle ideeën, zo veel mogelijk creatieve invalshoeken en een gecombineerde denkwijze nodig om succesvol te zijn. Grote veranderingen beginnen klein, en starten altijd met mensen bij elkaar.

Wij zetten onder andere Lego Serious Play in als brainstorm methode. Het helpt ons met het adresseren van de juiste problematiek en het helpt jouw team om op een speelse manier heel erg snel te begrijpen waar de oplossingen liggen.

Eendje bouwen?

Heb je nog geen eendje gebouwd? Wil je de mogelijkheden van Lego Serious Play ontdekken? De Lego Serious Play methodiek kunnen we als onderdeel inzetten tijdens strategische trajecten, maar ook als onderdeel van bijvoorbeeld een periodieke vergadering van een Raad van Bestuur of management team. Neem gerust even contact op Pim, hij vertelt je er graag meer over.

een man met een snor

Meer weten over Lego Serious Play?

Wil je de ambities vaststellen van je organisatie? Of spelen er problemen in het begrip voor gemaakte keuzes? Met Lego Serious Play maken we problemen en vraagstukken voor iedereen duidelijk.

Ik vertel je er graag meer over. 

Onze verhalen

In onze blogs laten we zien waar we dagelijks mee bezig zijn. We geven onze visie op ons werk, op vernieuwingen en op verandering.

Bekijk onze verhalen
}