De veel gestelde vragen rond merkstrategie

Voordat wij bij een bedrijf starten met een traject voor een nieuwe merkstrategie, komen er veel vragen op ons af. En dat vinden we prettig, want hoe meer onze klanten vragen, hoe soepeler het proces loopt om tot een nieuwe merkstrategie te komen. 

We komen ook veel dezelfde vragen tegen. In deze blog geven we antwoord op een paar veelvoorkomende vragen over merkstrategie.

Is alleen een digitale strategie niet genoeg?

Nee. Als bedrijf wil je geen strategie voor zowel digitaal én IT én financiën én HR. Alle onderdelen van jouw merk wil je onderbrengen in 1 merkstrategie, die als fundament ligt onder de verschillende onderdelen. Daarbij komt dat als je één onderdeel optimaliseert, trek je teveel aan 1 kant van jouw bedrijf. De kans dat je verzeild raakt in een wirwar van verschillende strategieën is alleen maar erg groot. En het gevolg hiervan is dat jouw publiek maar ook je werknemer jouw merk niet meer begrijpt.

Je kunt dus geen strategie ontwikkelen voor het digitale deel van jouw merk of bedrijf en de rest met rust laten. Jouw website, webshop of social media kanalen zijn middelen om jouw strategie uitvoerbaar te maken. 

Hoe pak je dan wel digitaal aan?

Door vooral eerst na te denken over alle fundamentele aannames én keuzes die jij hebt gemaakt over jouw unieke aanbod, jouw ideale klant, jouw waarden, jouw markt en de klantbehoefte. En dat zijn nu juist de punten waar merkstrategie om draait. Vanuit hier volgt een vertaling van die keuzes naar jouw digitale middelen.

Gaat merkstrategie alleen maar over de lange termijn?

Er bestaat geen termijn voor strategie. Bij sommige bedrijven (in vaak hele specifieke markten) blijft de competitie of de klantwaarde jaren onveranderd. In deze sectoren houden de bedrijven succesvol vast aan een oorspronkelijke strategie.

Strategische veranderingen vinden in de praktijk plaats als bestaande modellen worden uitgedaagd, dus in moeilijke tijden. En dan moet je deze veranderingen erg snel concretiseren. Levende voorbeelden zijn er genoeg afgelopen jaar. Sta je in deze moeilijke tijden ver weg van de behoefte van jouw doelgroep, marktinformatie of jouw unieke aanbod? Dan ga je het moeilijk krijgen. 

Merkstrategie gaat niet over nu of straks, de korte of lange termijn, maar over de fundamenten hoe en waarom jouw bedrijf werkt:

  • de toegevoegde waarde voor jouw klanten
  • jouw drijfveren
  • de motivatie van jouw doelgroep om jouw producten te kopen. 

Hoe dan wel een merkstrategie ontwikkelen?

Leg jouw merkstrategie niet langs een tijdlijn, maar diep het uit. Merkstrategie gaat over wat je nu gaat doen om morgen het voordeel te pakken. Iedere dag weer.

Concurrentievoordeel bestaat toch niet meer?

Overdreven. Het concurrentievoordeel van Amazon, Apple en Google is enorm. Overheden hebben wet- en regelgeving nodig om hun macht te beperken. Marktwerking raakt ze niet, sterker nog: ze dicteren marktwerking. Maar ondanks dat deze tech-reuzen bijna niet meer te verslaan zijn, kun je jouw marktaandeel verwerven.

Hoe behaal je dan nu nog wel concurrentievoordeel?

Concurrentievoordeel behaal je pas als je in staat bent om echt te begrijpen wat je klanten willen en als je met een stabiel team steeds kunt versnellen zodat je je klanten kunt blijven verbazen.

De grote disruptors veranderen toch voortdurend van strategie?

Dat lijkt zo. Want het lijkt erop dat giganten zoals Amazon, Apple en Google ieder jaar van strategie veranderen. Ze smijten met geld om te versnellen. Maar verwar deze innovaties niet met een verandering in de strategische richting van deze tech reuzen. 

In het geval van bijvoorbeeld Amazon passen de meeste nieuwe producten in 1 consistente strategie: 'geef weg (bijna dan, in het geval van Prime) en voeg gebruikers toe’. Deze strategie bestaat al ruim vijftig jaar.

Ideale klant? Ik wil toch een product leveren dat iedereen mooi vindt?

Nee. We maken het vaak mee dat de doelgroep te generiek is, en dat keuzes niet scherp genoeg zijn. 'zo vindt niemand die verpakking lelijk' of 'iedereen moet het mooi vinden' zijn veel gehoorde termen bij onze designers.

Hoe dan wel?

In de huidige markt zijn er veel aanbieders, zowel online als offline. Ook in jouw markt, en jouw doelgroep koopt overal ter wereld. Zorg dat je emotionele connectie maakt met jouw publiek, en dat kun je alleen doen met maar een klein deel van het totale publiek. Zoals eerder: diep jouw doelgroep uit, start klein en zorg voor die olievlek binnen dezelfde doelgroep die waarde hecht aan dezelfde normen of waarden.

Heb ik echt een strategie nodig? Een beetje boerenverstand toch?

Boerenverstand is heel erg goed, als je alleen werkt. Start-ups lijken geen enkel plan te volgen en zijn erg voorzichtig met uitgaven. Wat je een start-up ziet doen is met hoge snelheid handelen, een hoog tempo aanhouden en erg snel reageren op de markt.

Deze wendbaarheid is geen strategie. Het is een ontzettend handige vaardigheid. Dit betekent niet dat deze start-ups geen strategie hebben. Een strategie is geen plan, het is een kader en de basisprincipes voor besluitvorming. Succesvolle start-ups denken veel na over deze basisprincipes, ze stellen vragen en testen basisaannames. Start-ups moeten deze vaardigheden hebben, want hun middelen zijn  schaars. Het boerenverstand zit vaak bij de ondernemer. Als je dit boerenverstand niet uitdrukt in een strategie, kun je nooit breed gedragen beslissingen nemen, geen draagvlak vinden voor besluitvorming en de zelfwerkzaamheid van werknemers niet terugvinden.

Een bepaalde vorm van een merkstrategie vastleggen is belangrijk. Het geeft jouw merk en personeel houvast, zonder steeds te wachten op het boerenverstand van de ondernemer. Dit geeft jouw organisatie de juiste richting en flexibiliteit, om snel te reageren op veranderingen in de markt. Diep deze strategie uit, en draag het vooral uit. Vooral nu, waar de personeelstekorten overal aanwezig zijn. De nieuwe generatie werknemers wil van betekenis zijn, meer dan te kiezen voor een hoger salaris. Deze betekenis zit ingesloten in jouw merkstrategie.

Merkstrategie

Hoe pakken wij merkstrategie aan?

In 2 sessies met jouw kernteam bepalen we jouw richting: een scherpe missie en visie, breedgedragen kernwaarden en onderscheiden vermogen. Bekijk onze producten.

Merkidentiteit

Hoe leg je een solide basis waarmee je vanuit jouw intrinsieke kracht kunt communiceren?

Naar merkidentiteit
een doos en een doos

Positionering

Hoe maak je het verschil in een landschap vol collega's en concurrenten? En hoe vind je jouw onderscheidende factoren?

Naar positionering
een zwarte tablet met witte tekst

Pim van der Werff, merkstrateeg en oprichter bij Dutchbreeze

Ik neem je graag mee in een inspirerende brainstorm, identiteitstraject of merkpositionering. Ik vertel je er graag meer over.

Onze verhalen

In onze blogs laten we zien waar we dagelijks mee bezig zijn. We geven onze visie op ons werk, op vernieuwingen en op verandering.

Bekijk onze verhalen