Click & Collect: vooral de ervaring telt

Naast de digitale integratie van Click and Collect, maken de processen in jouw winkel Click and Collect tot een succes of mislukking. We schreven al enkele tips in de digitale integratie, maar nu 7 tips gericht op jouw winkel.

Click & collect: laat de ervaringen tellen

Tip 1: zorg voor snelle backofficeprocessen.

Maak er geen 'Click, wacht & collect' van. Als je afhankelijk bent van tijdrovende en arbeidsintensieve backofficetaken, geef dit dan aan. Als bijvoorbeeld wachten onvermijdelijk is tijdens drukke tijden, geef dit aan in jouw bevestiging én tijdens het wachten. Een A4-tje op de deur is vaak het beste middel. Maar zorg vooral dat jouw klant de bestelling snel ontvangt.

Tip 2: Beheer jouw 'onzichtbare voorraden'.

Zorg dat je webshop bestellingen van dezelfde voorrad worden geboekt als jouw Click and Collect voorrad. Misschien een open deur, maar we zien he te vaak: klanten staan óf voor niets te wachten óf de webshop levering komt te laat. Beide zijn een negatieve winkelervaring.

Tip 3: Behoud aandacht voor detail.

Laat jouw klant een eigen ophaalpunt en/of ophaaltijd te kiezen. Zorg bijvoorbeeld voor een samenwerking met een kluisjesmuur. en zorg vooral dat jouw medewerker let op de details, dit is de ervaring die telt en waardoor ze er morgen weer zijn.

Tip 4: Samenwerken en upsellen.

Click & collect zorgt voor meer klanten in jouw winkel. Vaak doet jouw klant dan nog extra aankopen, want ze zijn in de 'mood', toch al onderweg en als het goed is in een goede stemming want ze ontvangen hun bestelling. Je doet er goed aan om bij de ophaalbalie producten en diensten te presenteren die jouw kant online kan aanschaffen bij de oorspronkelijke bestelling. Een andere manier om extra inkomsten te genereren is via samenwerkingen. Alleen jouw eigen Click & Collect bestellingen ophalen is al leuk, maar bijvoorbeeld ook de eBay aankopen brengen meer mensen in jouw winkel.

Tip 5: Goede communicatie op locatie.

Jouw klant wacht, kijkt en is alert. Ook al is het (in het ideale scenario) maar één minuut. In deze minuut heeft jouw klant maar 1 doel: zijn of haar bestelling. Zorg dat je je communicatie goed op orde hebt en vertel in dit moment wat jij wil, de deur staat open!

Tip 6: Zorg voor een contactloze afhandeling. 

Pennen voor handtekening? Echt?

Tip 7: Zorg vooral voor verbonden en efficiënte ervaringen

Als laatste, wij vinden Click and Collect een win-winsituatie voor winkels én klanten. Het is een trend waarmee jij als winkelier rekening mee moet houden bij het ontwikkelen van je groeistrategie. Vooral omdat het jou kan helpen om je bestaande toeleveringsketen te benutten, je verkoop te verhogen en het beste te halen uit een steeds moeilijk wordende winkelomgeving.

Neem deze tips met je mee, vooral verlies vooral je verstand niet. Zorg voor een positieve ervaring van jouw klant, en pak deze tijd om jouw processen efficiënt in te richten. Nu de race om online marktaandeel in volle gang is, moet je met jouw online aanwezigheid je concentreren op het opschalen en optimaliseren van de afhaalactiviteiten in de winkel.

Kies jij bewust voor snelheid (dezelfde dag?), gemak (dichtbij) en vertrouwen (nauwkeurigheid, levertijden en een goede ervaring), dan win jij deze race. Volgens ons vooral voor de lokale winkelier. Kansen zijn er nu, pak ze!

een man met een snor

Meer weten over Click and Collect en de integratiemogelijkheden?

Neem contact met me op. Ik vertel je er graag meer over.

Plan een gesprek!

Onze verhalen

In onze blogs laten we zien waar we dagelijks mee bezig zijn. We geven onze visie op ons werk, op vernieuwingen en op verandering.

Bekijk onze verhalen
}