Ontwikkeling interactieve tool voor de monitoring van executieve vaardigheden in het basisonderwijs

een persoon die een laptop gebruikt

Nieuw onderwijs met een digitale en interactieve tool

ikbenik® is een digitale en interactieve tool waar leerlingen op zoek gaan naar hun talenten & vaardigheden om zich zo voor te bereiden op de toekomst. De ikbenik®-tool is een unieke tool voor het Primair Onderwijs waar alle vaardigheden in één doorgaande lijn samen komen.

Uitgever School in Balans is al jaren actief in het basisonderwijs. Volgens de uitgever, onze regering én basisscholen is er meer behoefte om kinderen op een nieuwe manier klaar te stomen voor de toekomst. Door meer focus te leggen op de ontwikkeling van talent en vaardigheden, ofwel de executieve vaardigheden.

School in Balans heeft een model ontwikkeld, waar 14 vaardigheden zijn ondergebracht onder 5 kernvaardigheden.

Het vraagstuk

De vraag van School in Balans aan Dutchbreeze luidde: hoe kunnen we het model met de vaardigheden voor scholen, leerlingen én leerkrachten werkbaar maken in één digitale tool?

Onze oplossing

In een aantal strategische sprints bedachten wij de visuele vertaling van het model. Na enkele omwegen bedachten wij het Groei Eiland: 3 interactieve eilanden (onderbouw, middenbouw & bovenbouw) waar de kinderen spelenderwijs ontdekken waar hun talent en vaardigheden liggen. 

De 3 Groei Eilanden hadden ieder eigen bewoners, passend bij de leeftijd van de leerlingen. Iedere bewoner heeft specifieke eigenschappen, die overeenkomen met de betreffende vaardigheden. Onze UI ontwerpers gaven vorm aan de eilanden, de bewoners en het gehele interactieve leerconcept. 

Vanuit de visuele vertaling startte we de technische ontwikkeling om het geheel werkbaar te maken voor de leerlingen. Daarnaast ontwikkelden we een speciaal dashboard voor leerkrachten, die de ontwikkeling van de individuele leerlingen kunnen monitoren.

  • Opdrachtgever

    School in Balans

  • Type project

    Conceptontwikkeling, online maatwerk

  • Datum oplevering

    Mei 2021

Bekijk de website

Van theorie naar interactieve tool

In meerdere sprints hebben we gewerkt naar het eindresultaat, van conceptontwikkeling tot implementatie op basisscholen.

01

Ontdekken

Meerdere sessies hebben geleid tot een gefundeerde strategie en conceptontwikkeling.

02

Vormen

In meerdere sprints werd het concept visueel vertaald.

03

Ontwikkelen

Technische implementatie met .NET en Umbraco CMS

04

Implementatie

Naadloze implementatie van demo- en testomgevingen tot livegang op basisscholen.

De resultaten

In een tijdsbestek van enkele maanden werd een idee werkelijkheid. Vanuit een model met een breed theoretisch fundament ontwikkelden onze strategen, art-directors, UI ontwerpers en ontwikkelaars in een multidisciplinair team samen een interactieve tool. We hielden rekening met leerling, ouders, leerkrachten en basisschool en we gaven al deze stakeholders een passende positie in deze interactieve leeromgeving, die naadloos aansluit op de bestaande infrastructuren binnen de basisscholen. 

Na uitvoerig testen werd in mei 2021 het product gelanceerd en inmiddels ingezet op meerdere basisscholen door geheel Nederland. 

Meer weten over maatwerk Umbraco oplossingen?

In een vrijblijvend gesprek vertel ik je graag over de mogelijkheden van een klantportaal, een interactieve tool of intranet.