We schreven het al eerder, positioneren is de zoektocht naar de nummer 1 positie in het hoofd van jouw doelgroep. Om deze positie te bereiken, heb je natuurlijk wel wat nodig. Een goed product, de communicatie op orde, weten in welke markt je je begeeft, maar ook genoeg onderscheidend vermogen. Met de hoeveelheid prikkels die jouw doelgroep dagelijks ontvangt is dit moeilijk.

 

Een mooi voorbeeld is de supermarkt. De helft van de consumenten doet tijdens dagelijkse boodschappen er minder dan 5 seconden over om uit het schap een productkeuze te maken. Dan kun je maar beter een goede positie én genoeg onderscheidend vermogen hebben.

Maar hoe vind je dan genoeg onderscheidend vermogen?

Start bij jezelf, bij jouw organisatie en laat je concurrenten links liggen. Word je geroemd om je innovaties, je maatschappelijke bijdrage, jouw duurzame ondernemerschap? Weet jouw publiek de dingen die jouw merk 'typisch' maakt? We geven alvast een paar tips om zelf mee te starten.

Tip 1: maak duidelijke keuzes

Dit lijkt makkelijk, maar blijkt in de praktijk toch vaak lastig. Op basis waarvan maak je de keuzes? Een goede start is het uitspreken van de ambities en dromen. Je zult zien dat alleen op basis hiervan je al een publiek aanspreekt.

Tip 2: maak keuzes niet alleen, zorg voor draagvlak

Duidelijke keuzes, prima. Maar maak ze niet alleen. Een groot draagvlak in jouw organisatie is een ontzettend belangrijke factor van een succesvolle positionering. Al het personeel moet in 1 zin kunnen vertellen wat de dromen, de ambitie en keuzes van het bedrijf zijn. Ook andere stakeholders zijn belangrijk om mee te nemen.

Tip 3: wees oprecht

Laat je positionering aansluiten op je merkstrategie: je missie, visie, kernwaarden, competenties, ambities en cultuur. Ondernemen is pionieren, maar blijf dichtbij jezelf.

Tip 4: vraag en luister

Luisteren naar je publiek en naar je personeel. Vraag vaak en doe wat met de antwoorden die je ontvangt.

Tip 5: wees consistent

Consistentie is een lastige. Daarmee willen we zeggen dat je snel van je pad kunt afwijken: tegenslagen liggen snel op de loer en een beeldmerk/copy/fotografie/artwork is al snel geëvalueerd als meerdere handen en opvattingen er gebruik van maken zonder juiste documentatie. Start met aanleggen van een brandbook, een boekwerk waar je start met het opnemen van jouw DNA en vanuit hier het artwork, de fotografie, de tekst en kleurgebruik vastlegt.

Tip 6: heb geduld

Een sterke relatie bouw je niet in 1 dag. Deze relatie kost aandacht, effort en tijd.

Tip 7: monitor

Wat gebeurt er met je contactmomenten. We leven in een datagedreven maatschappij: alles is meetbaar en inzichtelijk. Zorg dat je vanaf de start van het proces beschikt over de data die binnenkomt. En op den duur: zorg voor een toekomstvaste positie in dat hoofd. Monitor je publiek: sluit aan bij relevante trends en ontwikkelingen én speel in op de relevante behoeften van je publiek, klanten, medewerkers en stakeholders. Zorg voor een voorkeurspositie en blijf waardevol.

Wil je meer weten over jouw onderscheidend vermogen?
Neem contact op met Pim, hij vertelt je er graag meer over.